Sosyal Medya Hesaplarımız

Okul Öncesi Çocuklarda Sosyal Gelişim Nasıl Olmalı?

Çocuklarda Sosyal Gelişim

Bağcılar anaokulunda çocuklar sosyal bir kimliğe kavuşur. İnsan sosyal bir canlıdır. Kültürel koşullar içinde sosyal ilişkiler bireyin yaşamını etkiler. Birey tüm yaşamı boyunca çevresine uyum sağlamaya çalışır. Sosyal gelişim bebeklik döneminde başlar. Bir bebeğin annesine bağımlılığı ile sosyal gelişimin başlangıcı sayılır. Bebek ihtiyaçlarını anneden karşıladığı için anneye bağımlı hayat sürer. Annesinin aracılığı ile çevresini tanımaya başlar. Çocuğun sahip olacağı duygular çocuğun yaşamını büyük ölçüde etkiler. Çocuğun hangi duyguyu benimseyeceği yaşadığı çevresinde karşılaştığı modellere bağlıdır.

 

Sosyal gelişim toplumsal davranışlardan, duygulardan, tutumlardan ve değerlerden etkilenirler. İnsan içinde bulunduğu toplumun beklentilerini dikkate alarak yaşar. Sosyal gelişim bireyin toplum içinde insanlarla iyi geçinip karşılıklı ilişki kurmasıdır. Sosyal gelişim doğum ile başlar hayat boyu devam eder. Kişinin yaşadığı topluma uyumu ile alakalıdır.

 

Çocuk gelişiminde en önemli süreç sosyalleşmedir. Bunun bilincinde olan bağcılar anaokullarında çocukları sosyalleştirecek zengin etkinlikler tasarlanır. Sosyalleşen bireyleri belirli gurupların işlevsel üyeleri haline gelir. Sosyal davranışların kaynağı bebekliğe dayanır. Çocuğun kazandığı ilk toplumsal işlev; almak, almayı bilmek ve elde etmektir. Anne ve bebek ilişkisinde sosyalleşme önemli bir yer tutar. Bu ilişki çocuğun başkalarına karşı duyacağı güven duygusunun temelini oluşturur.

 

Çocuklar erken çocukluk döneminde programları büyük oranda sosyal gelişim becerileri ile tamamlar. Psiko analitik kurama göre çocukların sosyal gelişimleri sosyal basamaklardan oluşur. Her aşamada ihtiyaçlar karşılandığında birey sonraki gelişim basamağına geçiş yapar.

 

Çocuklar 0-18 aylarda oral dönem yaşarlar. Bu dönem kişinin bağımlılık ve güven düzeyini belirler. Anne ve bebek ilişkisi bu dönemde çok önemlidir. Anne sezgileri yoluyla bebekle iletişim kurar. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Anne bebeğini besler, altını temizler, onu korur ve ona güven duygusu aşılar. Böylece bebeğin fizyolojik dengesi korunmuş olur. Bebeğin ihtiyaçları karşılandıkça bebek dış dünyaya karşı güven duygusu duymaya başlar. Bebek bu dönemde ha kaynağı ağızdır. Bebek beslenerek güven duygusunu geliştirir. Anne ve bebek arasındaki sosyal ilişki artıkça bebeğin güven duygusunun temeli oluşur. Bebeğin ilgisi biyolojik ihtiyaçlarına yöneliktir.

 

Çocuklar 18-36 ay arası dönemde anal dönem yaşarlar. Bu dönemde çocuk tuvalet alışkanlığı kazanır. Tuvalet denetimi ile çocuğa kendini kontrol etme ve denetleme becerisi kazandırılır. Baskıcı tuvalet eğitimi çocuklarda bağımsızlık duygusunun gelişimini engeller. Çocuk yürümek için ellerini kullanır. Çocuk bu dönemde özerk olmak ister. Annesinin yardımını kabul etmez. Birçok işi tek başına yapmak ister.

 

Çocuklar 3-7 yaş arasında fallik dönem yaşar. Cinsel kimlikleri gelişmeye başlar. Çocuk cinsiyet farklılıklarını keşfeder. Sorular sorarak merakını gidermeye çalışır. Sorduğu sorular yüzünden cezalandırılmak çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkiler. Çocukların sorularına karşı sabırlı olmak ve açık bir dille düzgün bir şekilde açıklama yapmak gerekir. Çocuklar bu dönemde yetişkinleri model alarak cinsiyet rollerini kazanır. Yetişkinlerin değer sistemlerini içselleştirir.

 

Gizil dönem olarak adlandırılan Latans dönemde çocuk ergenlik öncesi durgunluk yaşar. Hızlı fiziksel gelişmeler görülür. Cinsel dürtüler bu dönemde bastırılır. Çocuklar bu dönemde cinselliği bir kenara bırakıp arkadaşlarına yönelir. Başarı duygusunu tatmaya çalışır. Beğenilmek ve taktir edilmek ister. Yaşıtlarıyla iyi ilişkiler kurmaya çalışır. Cinsiyet rollerinin farkına varır. Kendine özgü düşünce kalıpları oluşur. Birey bu dönemde somut düşünce yapısına sahiptir.

 

 

 

 2,558 total views,  1 views today