Anaokulu Çocuklarının Psikomotor Gelişimleri
Çocuklara iyi bir eğitim vermenin yolu çocukları yakından tanımakla gerçekleşir. Çocukların zihinsel yapıları kadar bedensel özelliklerini de iyi bilmek gerekir. Hangi yaş aralığında çocuklar hangi becerileri yapabilir, hangi becerileri yapamaz? Bunu bilen eğitim kurumları çocuklara daha sağlıklı eğitimler verebilir. Eğitim planlamasını bu bilgiler ışığında veren Acıbadem anaokulları yetkilileri anaokuluna başlayan çocukların psikomotor gelişim özelliklerini şu şekilde belirttiler:
- 3 YAŞ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ:
- KÜÇÜK KAS GELİŞİMİ: Baş ve işaret parmaklarıyla küçük nesneleri toplayabilirler. 8 düğmeyi delikli kutudan atabilirler. 8 küple kule yapabilir. 6 silindir çubuğu oyuklara yerleştirebilir. 5 boncuğu modele bakarak yerleştirebilirler. Yardım almadan kalem tutabilirler. Daire içinde yüz hatları olmayan yüz resmi çizebilir. Makası düzgün tutar. Yardım alarak makas kullanabilir. Yoğurma maddeleri ile değişik şekiller yapabilir. Bir kâğıdı ikiye katlayabilirler. Sıvıları bir kaptan bir başkasına boşaltabilir.
- BÜYÜK KAS GELİŞİMİ: Oyun oynarken çömelir. Tek ayağının üzerinde en az 5 saniye kalabilir. Parmak ucuna basarak ileri doğru 2-3 metre yürüyebilir. Tek ayakla sıçrama hareketi yapabilir. Çift ayakla dört beş kez öne sıçrayabilir. Merdivenden inip çıkabilir. Yardım almadan kaydıraktan kayabilir. Salıncakta desteksiz sallanabilir. Bir bardak suyu dökmeden taşır. Orta büyüklükteki bir toplu alıp yere yuvarlayıp sıçratabilir. Toplu kolları ile alıp kavrayıp yakalayabilir. Yardım almadan üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Önde doğru takla atar. Yerde sürünerek ileri doğru gidebilir.
- 4-5 YAŞ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
- KÜÇÜK KAS GELİŞİMİ: Gözünün bir tanesi kapalıyken yerdeki küçük nesneleri toplayabilir. On küp ile kule yapabilir. Beş bloğu yan yana dizip tren yapabilir. Model gösterildiğinde kare, artı, çarpı, üçgen, V, H, T, D harflerini yazabilir. Üç kısımlı adam resmi yapabilir. Basit ev resimleri yapar. Sınırları belli yol üzerinde sağ sol, yukarı aşağı doğru kalemi kaydırmadan çizebilir. 5 kadar olan sayıları üzerinden geçerek kopya ederek yazabilir. Ufak bir makasla şekil kesebilir. Başka bir kâğıtta bulunan resim üzerine kestiği şekli yapıştırabilir. Model gösterildiğinde bir kağıdı üç kere katlayabilir.
- BÜYÜK KAS GELİŞİMİ: Tek ayak üstünde durabilir. Denge tahtası üzerinde yürür. Parmak ucuna basarak koşar. Tek ayakla sıçrama hareketi yapar. Yardımsız on parmağı ayak değiştirerek çıkarır. Atılan küçük topu dirseğini de kullanarak tutabilir. Müzikli halk oyunları oynayabilir. Üç tekerlekli bisiklete yardımsız binebilir. Müziğe göre hareket edip ritim tutabilir. Hareket halindeki bir topu ayağı ile durdurabilir.
- 5-6 YAŞ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
- KÜÇÜK KAS GELİŞİMİ: Model olduğunda ayakkabı bağcığına düğüm atabilir. Anahtar kapı kilidini açıp kapatabilir. Noktaları birleştirerek resimleri tamamlayabilir. 6 kısımlı adam resmi çizebilir. Eksik çizilen adam resmini tamamlayabilir. Söylenildiğinde yatay, dikey, artı, daire, üçgen, kare, dikdörtgen çizimleri yapar. 1 den 10 kadar olan sayıları koya ederek yazabilir. Labirent bulmacaları çözebilir. Bir kâğıdı dörde katlayabilir. Gösterildiğinde bir kareyi üçgen şeklinde katlar. Bir kavanozun kapağını açıp kapatabilir. Çekiç ile tahta üzerine çivi çakabilir.
- BÜYÜK KAS GELİŞİMİ: T ek ayak üstünde 10 saniye durur. Sözel yönlendirmeleri değişik hızda ve yönde yapabilir. Önde doğru takla atar. Beş kez üst üste eğilerek dizini büküp kaldırabilir. Ayakları tutulduğu zaman elleri üstünde yürür. Tek ayak üstünde sıçrama hareketi yapar. Kendine doğru atılan topu yakalayabilir. Müzikli dairesel oyunları oynar. Koşarken yerdeki nesneleri toplayabilir. Zıplayan topu yakalar. Her iki eliyle nesneyi kavrar ve sıkabilir. Parmak ucuna basarak 50 metre koşabilir.
1,837 total views, 1 views today