Anaokulu Çocuklarında Bilişsel Gelişimi
Acıbadem anaokulu yetkilileri çocukların bilişsel gelişim süreçleri konusunda önemli açıklamalar yaptı. Zihinsel süreçler algı, dil gelişimi, bellek, dikkat, akıl, hatırlama, düşünme, problem çözme, okuma yazma ve yaratıcılık gibi birçok özelliği içine alan geniş bir süreci kapsar. Zihinsel süreçler doğrultusunda bebekler dünya hakkında bilgi toplar, bu bilgileri saklar ve gerekli durumlarda kullanır. Yeni öğrenilen bilgiyi var olan bilgilerle ilişkilendirerek uygun şemalar kurar. Böylece her yaşa özgü gerçekleştirmesi gereken gelişimsel özelliklere ulaşarak sağlıklı birey olma yolunda önemli yol kat eder.
Acıbadem anaokulu yetkilileri somuttan soyuta geçiş dönemi olarak 0-6 yaş sonrası dönemi işaret eder. Bu dönemde çocukların kendine özgü düşünce kalıpları bulunur. Bu dönemde çocuklar her şeyi somut olarak algılar. Zamanla öğrendiği bilgilerle ilgili zihinse soyut düşünceler oluşturmaya başlar. Bu dönemde birey farklı uyaranları algılamaya başlar. Bilgileri önce kısa süreli belleğe alır daha sonra uzun süreli bellekte saklamaya başlar. Bu durum çocuğun kavram öğrenmesi ve dil gelişimi ile yakından ilgilidir. Bilişsel gelişimin en hızlı olduğu yaş aralığı 0-6 yaş aralığıdır. Bu dönemde bireye zengin öğrenme imkânları sunulmalıdır. Bu dönemde okul öncesi eğitim çocuğun gelişimi açısından hayati önem taşımaktadır. Bilişsel gelişim denilince akla ilk gelen isim Piaget’tir. Bilişsel gelişimi 4 evreye ayırır. Çocukların bu evrelerde kazanması gereken hedefleri olduğunu belirlemiştir. İyi bir eğitim için bu evrelerin çok iyi bilinmesi gerekir. Acıbadem anaokulları çocuklara zengin öğrenme ortamı sunar. Çocukların bilişsel gelişimleri desteklenir.
Duyusal motor dönemi 0-2 yaş dönemine denk gelir. Bu dönemde çocuklar duyuları ile dünyayı tanımaya çalışır. Refleks olarak gerçekleştirdiği eylemleri yavaş yavaş amaçlı davranışlara bırakır. Eline poşet alan bebek poşetin ses çıkardığını fark ettiğinde bu ses hoşuna giderse sürekli o sesi çıkartmak için poşeti eline almaya çalışır. Bu eylem çocuğun işitsel becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Zamanla sesleri tanımaya ve ayırt etmeye başlar. Bu dönemde çocuğun görsel algısı gelişir. Nesne sürekliliği azalır. Çocuğun ilgisini çeken nesneleri gözleri ile takip etmeye çalışır. Görüş alanından çıkan nesneyi aramaz. Kaybolduğunu düşünür. Bu düşünce 8. Aydan sonra kaybolur. Gözünün önünden kaybolan nesneyi aramaya başlar. Bu durum bebeğin dünyayı anlamasını ve bilgileri zihninde saklayabilmesi için çok önemli gelişimsel bir adımdır.
2-7 yaş dönemi işlem öncesi dönem olarak adlandırılır. Çocuğun hafızası gelişir. Çocuk öğrendiklerini zihninde simgeleştirir. Zihninde canlandırdıkları ile konuşmaya başlar. Deneyimleri sayesinde ihtiyaçlarını anlar ve gidermeye çalışır. Akıl yürütmeye başlar. Kavramları özelliğine göre sınıflandırabilir. İşlem öncesi dönem sembolik dönem ve sezgisel dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Sembolik dönemde çocuğun konuşması artar. Çocuğun belleği gelişmeye başlar. Öğrendiklerini aklında tutar. Konuşmaları benmerkezcidir. Çevresindeki her şeyi kendine göre yorumlar. Kendisinden farklı düşünüleceğini algılayamaz. Sevdiği çizgi film kahramanlarına gerçek gibi davranır. Cansız nesnelere canlı gibi davranmaya başlar. Yere düşen oyuncak arabasının canının acıdığını düşünür. Sezgisel dönemde benmerkezci konuşmalar azalır. Empatik düşünce gelişir.
7-12 yaş somut işlemler dönemidir. Bu dönemde çocuk okula başlar. Nesnelerin özelliklerine dikkat eder. Farklı yollar kullanarak problem çözer. Çocuk sayılarla yakından ilgilenir. Somut nesneleri kullanarak dört işlem yapar. Kavramları gruplama becerisi kazanır. Tek özelliğe göre değil farklı özelliklere göre gruplar. Dil becerisi gelişmiştir. Düşüncelerini uzun cümlelerle ifade eder.
12 yaş üzeri dönem soyut işlemler dönemidir. Bu dönem ergenliğin başlangıç dönemidir. Bilişsel gelişim bu dönemde çok hızlıdır. Kendine ait düşünce ve fikir üretir. İlgilendiği konuyu araştırır. Düşüncelerini savunabilir. Eleştirel düşünce yapısı gelişir. Bazı düşünceleri analiz ederek değerlendirir.
1,876 total views, 1 views today